Bu şekilde açılmış, sonra da unutulmuş bir hesabın cüzdanında, günün birinde 100 ETH (yaklaşık 160000$) biriktiğini görmek mümkün mü? Mümkün… Peki hiçbir işe yaramaması olası mı? Evet, o da olası…
Sosyal Finans (SoFi) çılgınlığı büyüyerek devam ediyor. Bunlardan biri de PostTech… Siz de eğer X uygulamasını kullanıyorsanız, $post ve @PostTechSofi etiketleriyle paylaşılan, özellikle Asya kaynaklı kullanıcılara ait çok sayıda paylaşıma rastlamış olabilirsiniz.
Olayı anlamak için kullanmaya başladım. Sanırım şimdi ne anladığımı anlatabilirim.
Nedir PostTech?
PostTech bir Sosyal Finans projesi… Sosyal medya ile kripto paraların harmanlandığı bir olay, diyebiliriz. Nasıl olacak bu?
Şu an ağır aksak da çalışsa bir PostTech uygulaması var. PostTech hem görsel olarak hem de kullanımıyla X uygulamasına benziyor. Hatta çakma Twitter gibi duruyor.
PostTech Twitter’dan farklı olarak, kullanıcıların profil hisselerini alıp satabildiği bir sosyal medya platformu olma iddiasında… Yani PostTech’te beğendiğiniz, gelişip yüksek etkileşime sahip olacağını, dolayısıyla hisse değerinin artacağını düşündüğünüz kullanıcıların (kendi profiliniz dahil) profillerinden hisse satın alabiliyorsunuz. Diğer kullanıcılar da sizin hisselerinizi satın alabiliyor.
Bu yazı bir PostTech tanıtım yazısı değil; bu yazıda PostTech’in güvenirliliği üzerinde duracağız.
PostTech hakkında merak edilen belli başlı soruların -ilk elden alınmış- cevaplarını verip yorumlamaya çalışacağım.
PostTech’in X hesabı neden onaylı değil?
PostTech’in iş geliştirme ekibinden Naomi’ye, X hesabının mesajlaşma uygulaması üzerinden sorularımı sordum. Cevabını olduğu gibi aktarıyorum:
Posttech'teki kullanıcı arayüzümüz Twitter'a benzer olduğundan bizi doğrulamayı reddediyorlar.
Twitter bu konuda çok haklı, adeta Twitter’ın çok kötü bir kopyası olmuş; kuşunu dahi taklit etmişler. Neden hiç olmazsa görsel olarak daha özgün bir şey yapmamışlar? Bu, başlı başına fikrin vizyonu hakkında olumsuz bir izlenim veriyor.
Uygulama mağazalarında neden yok?
Diğer önemli bir soru, PostTech uygulamasına neden Google Web Mağazası’ndan ulaşılamadığı… Naomi’nin cevabı:
Appstore veya Google Store’un kripto uygulaması nedeniyle inceleme yapması veya yasaklanmış risklerle karşılaşmaması için zamana ihtiyacı var. Friendtech’te gibi bunun olmasını istemiyoruz.
(Google Store’dan Friendtech uygulaması indirilebiliyordu ancak yazının yayıma gireceği saatlerde kontrol ettiğimde yoktu.)
Naomi özetle bu mağazaların ürünleri inceleme süreçlerinin uzun sürdüğünü ve uygulamanın kripto paralarla ilgili olması nedeniyle yasaklanma riski olduğunu, bu yüzden de henüz bu mağazalarda olamadıklarını söyledi.
Anladığım o ki Google Store ve App Store mağazalarının inceleme ve kabul süreçleri sıkı bazı kriterlere bağlı ve PostTech henüz bu kriterleri sağlamadığını düşünüyor ki bu mağazalara kabul için başvuru yapmamış. Bunu PostTech’in hanesine bir eksi olarak not edebiliriz.
Bot hesaplar neden ticarete açılıyor?
Naomi bunun “oyun”un bir parçası olduğunu söylüyor. Dahası, bunun, kullanıcıların alım satım yapmasını kolaylaştırdığını iddia ediyor:
Botları ticaretten engelleyebiliriz; bunun kendi araçları ve yöntemleri var. Ama bunlar normal faaliyetlerdir. DEX ve CEX'e gidip bot ticaretini araştırabilirsiniz; Friendtech'tede aynıdır.
(Araştırdım: DEX ve CEX botları, kripto para piyasalarında hızlı ve otomatik ticaret yapma yeteneğine sahip yazılımlarmış. Bazen piyasa etkinliğini artırıyor, bazen de manipülasyona yol açabiliyorlarmış. Kullanıcıların botların etkisini anlayıp ona göre yapmaları önemli bir hususmuş.)
Naomi’ye ısrarla boş hesap profillerinin hisselerinin alınıp satılmasının bir hile olup olmadığını sorduğumda ise cevabı şu oldu:
Botlar her yerde, bu teknik bir sorun değil. Uniswap, Pancakeswap vb. yerlerde…Bu projeden kaynaklanmıyor; lütfen daha fazla bilgi edinin. Birçok proje, kullanıcıların ticaret yapmasına ve airdrop kazanmasına yardımcı olmak için botlar oluşturuyor.”
“Zaten çok fazla kullanıcınız var, neden gerçek kişilere ait hesapların alım-satımını teşvik etmiyorsunuz? Bot hesaplarla protokol ücreti mi kazanmaya çalışıyorsunuz?” soruma ise cevabı şaşırtıcıydı:
Sosyal finans anlatılarında birçok oyuncu var. Biz inşaatçıyız; bazıları tüccarlar, hackerlar ve dolandırıcılar. Lütfen bizi anlayabilmek için daha geniş bir bakış açısı benimseyin. Kaynak kodu açık, bu nedenle üçüncü taraflar kâr elde etmek için bunu kullanabilirler.
Bot hesap alıp satan bot!
Naomi, bot hesapların sosyal medya ve kripto para borsalarının olağan bir parçası olduğunu söylüyor. Ancak her ne kadar bot hesaplar projenin kullanıcılarını ödüllendirdiği bugünlerde işe yarar görünse de ilerleyen zamanlarda -eğer platform geniş bir aktif kullanıcı kitlesine ulaşırsa- çöp olacak.
(Bu arada, uygulamada, bot hesapları çabucak satın alıp fiyatı iki katına çıktığında otomatik olarak satan bir bot hesaba da rastladım. Bu botu çalıştıran algoritmaya hayran kalmamak elde değil. Normal botlar sadece hissesi satın alındığı anda kendi kendini satıyor; bot alıp satan bot bir nevi “üst akıl”… 😊)
PostTech kullanmalı mıyım?
PostTech Türkiye’de şimdilik sadece kripto para meraklılarının dikkatini çekmeyi başarmış. Henüz kurumsal veya popüler kimselerin hesap açtığı bir platform değil. Kurumsal hesapların paylaşım yapmasına, teknik olarak da hazır değil; bağlantı linki, video vs. eklenemiyor.
Ama sosyal medya ile kripto paraları buluşturan ilklerden biri olarak büyüyüp popüler hale gelebilir. Bu yüzden en azından PostTech hesabının açılması önerilebilir. Hesap açmak için lazım olan tek şey katılım kodu. Denemek isteyenler kod istendiğinde “AdanirBedri_post” girebilirsiniz (tırnak olmayacak).
Tabii hesabın açılması hisselerinin alınıp satılabilmesi için yeterli değil; bunun için bir de ERC ağından en az 2-3 dolarlık $ETH’nin hesabın cüzdanına aktarılması gerekiyor. Bu aşamadan sonra, deyim yerindeyse, hesap artık ticari bir değer kazanıyor.
Bu şekilde açılmış, sonra da unutulmuş bir hesabın cüzdanında, günün birinde 100 ETH biriktiğini görmek mümkün mü? Mümkün… Peki hiçbir işe yaramaması olası mı? Evet, o da olası…
Peki PostTech tutulur mu?
Kripto para projelerinin geleceği, genellikle nasıl bir ekibe ve ekibin arkasındaki finansal güce göre anlaşılır. PostTech’in henüz açıklanmış yatırımcıları yok. Ekip konusunda da; uygulamanın ağır aksak oluşu, sürekli güncellenmesi ve hala birçok eksiğinin olduğu göz önüne alındığında, tam notu hak ettiğini söyleyemeyiz.
Airdrop ne zaman?
Airdrop (ödül) sürecinin uzun olması da ilk kullanıcılar açısından bir handikap gibi görünüyor. Bu yüzden çoğu kullanıcı temkinli davranıyor. Ancak Naomi bunun normal olduğunu düşünüyor:
Space ID, Arbitrum, Optimism, Zksync kısa sürede airdrop yapmadılar. 6 aydan bir yıla kadar sürdü.
Airdrop ödüllerinin 5. dönemin sonunda verilmesi planlanıyormuş. Ancak tarih maalesef kesin değil.
Naomi son olarak kullanıcıların sabırlı ve uzun vadeli bir vizyonla PostTech kullanmaya çağırıyor:
Uzun vadeli bir vizyonla bize katılın. Sakin olun ve bizimle birlikte inşa edin.
Dipnotlar:
Programlanmış sanal aplikasyon kullanıcılarıdır. Bir borsada otomatik olarak çok hızlı bir şekilde işlem yapmaya göre ayarlanmışlardır.
Friendtech de neredeyse aynı bir projedir.
Merkezi olmayan borsalardır. Bu borsalara kripto para cüzdanlarıyla bağlanarak kripto paralar alınıp satılabilir.
Author: Christopher Flores
Last Updated: 1697813762
Views: 1175
Rating: 4 / 5 (53 voted)
Reviews: 85% of readers found this page helpful
Name: Christopher Flores
Birthday: 1977-10-23
Address: 3021 Dakota Walk Suite 939, North Michael, RI 89623
Phone: +4610657756390291
Job: Carpenter
Hobby: Ice Skating, Playing Piano, Scuba Diving, Sculpting, DIY Electronics, Table Tennis, Chocolate Making
Introduction: My name is Christopher Flores, I am a bold, dedicated, tenacious, fearless, accomplished, Precious, exquisite person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.