Markedet for ladeløsninger til hjemmet er uoverskueligt, og der er mange forhold, du bør afklare i din søgen efter den bedste og billigste ladeløsning til hjemmet. Se vores guide til valg af bedste og billigste ladeløsning.
Hvilken ladeløsning er bedst og billigst, og hvilken ladeboks og ladeudbyder bør jeg vælge? Det er nogle af de spørgsmål, som elbilejere ofte stiller.
Du er havnet det helt rette sted, hvis du ønsker svar på disse spørgsmål. Denne guide giver en komplet indføring i alt, hvad der er værd at vide om opladning af elbil i hjemmet.
Vi har skabt den ultimative guide, som klæder dig på til at vælge den bedste og billigste ladeløsning, der passer til netop dit behov.
Anbefaling
- Tjek din nuværende strømaftale og find det billigste elselskab, der passer til dit nuværende strømforbrug og dit øgede strømforbrug som følge af opladning af elbilen hjemme.
- Der findes tre ladeløsninger: Ladeboks med serviceaftale er det bedste valg, hvis du har et lavt kørselsforbrug på under 6.500 km, ladeboks med serviceaftale, hvis du kører mellem 6.500 og 30.000 km og ladeboks med abonnement til fast pris, hvis du kører 35.000 km eller mere, eller hvis du kører mindre, men også oplader både ude og hjemme.
- Vælg ladeudbyder i forhold til, hvilken ladeløsning der er bedst for dig. Herefter bør valget bør falde på den ladeudbyder, der har den bedste kombination af pris og ladeboks, for eksempel at ladeboksen understøtter 22 kW, Wi-Fi og 4G.
- Vi anbefaler, at ladeboksen kan styres via app, at den understøtter Wi-Fi og 4G og dermed sikrer dig automatisk afgiftsrefusion.
Hvad er opladning af elbil?
Lad os starte med at få det helt fundamentale på plads. Hvad mener vi helt præcist, når vi taler om opladning af en elbil?
Opladning af elbil er den proces, hvor man sætter strøm til sin elbil for at oplade batteriet. Det svarer til at fylde benzin eller diesel i en fossilbil.
Der findes to forskellige former for opladning af elbiler: Hjemmeopladning og offentlig opladning.
Hjemmeopladning
Opladning af elbiler i hjemmet er hovedsageligt en løsning til dem, der bor i eget hus eller rækkehus. En vejrbestandig og låsbar AC-ladeboks med en ladeeffekt på typisk 11 eller 22 kW monteres uden på boligen i nærheden af, hvor elbilen holder parkeret, for eksempel i din carport eller indkørsel.
Ladeboksen er koblet til husets eltavle og har en indbygget kW-måler, der måler strømforbruget. Ladeboksen er som regel internetopkoblet via Wi-Fi og/eller 4G, så den kan betjenes og fjernstyres via en app til smartphone. I den kan man sætte regler for, hvornår opladningen skal ske, for eksempel når strømmen er billigst. Opkoblingen muliggør også automatisk fjernaflæsning af forbruget til udbetaling af eventuel afgiftsrefusion.
Bor man i lejlighed, er det også muligt at opsætte en ladeboks til hjemmeladning af en elbil. Det kræver dog, at man får tilladelse til det. Bor du i lejlighed, bør du derfor kontakte dit boligselskab, ejerforening eller udlejer for at få tilladelse til opsætning af ladeboks.
Offentlig opladning
Den anden form for opladning af elbiler er offentlig opladning, som hovedsageligt anvendes af dem, der ikke har mulighed for at opsætte egen hjemmeoplader.
Offentlig opladning foregår ved parkeringspladser, supermarkeder, ladeparker og andre trafikale knudepunkter. Mange af de offentlige ladere er 11 eller 22 kW AC-opladere, mens der også er placeret hurtig- og lynladere på mellem 50 og 300 kW rundt omkring i landet – særligt ved trafikale knudepunkter.
Denne guide beskæftiger sig kun med hjemmeopladning og alle de spørgsmål, der vedrører valg af ladeløsning og udbyder. Blandt private elbilister er det omkring 90 procent af al opladning, der foregår hjemme på matriklen.
Hvad er hjemmeopladning? Tre typer af opladning
Hjemmeladning er opladning af en elbil, der foregår i hjemmet. Der findes tre forskellige former for opladning af elbil i hjemmet:
- Hjemmeladning med ladeboks med serviceaftale
- Hjemmeladning med ladeboks uden serviceaftale
- Hjemmeladning med ladeboks på abonnement til fast pris
Hjemmeladning med ladeboks med serviceaftale
Ladeboks med serviceaftale er et abonnement, hvor ladeudbyderen står for at installere, servicere og vedligeholde ladeboksen.
Man betaler som regel et gebyr på 60-100 kroner per måned for at have en serviceaftale. Den store fordel ved at have ladeboks med serviceaftale er muligheden for at få afgiftsrefusion. Man kan ikke få afgiftsrefusion uden en serviceaftale, og muligheden for at få refunderet elafgiften er derfor en del af en serviceaftale. .
Første gang en ladeboks med serviceaftale opsættes, vil der være nogle omkostninger til køb/leje og installation af ladeboks. .
Mange elbilproducenter tilbyder også installation af ladeboks med serviceaftale. Det er også muligt at tilkøbe en serviceaftale til en ladeboks, som man allerede har installeret i hjemmet. .
Vil du være sikker på at kunne modtage refusion af strømforbruget, skal du .
Hjemmeladning med ladeboks uden serviceaftale
Det er også muligt at vælge en ladeboks uden en serviceaftale. Det vil sige, at du selv står for indkøb/leje af ladeboks og bestilling af installation gennem en autoriseret elektriker. At ladeboksen er uden serviceaftale betyder, at der ikke er knyttet til et abonnementet til ladeboksen.
Vælger du en ladeboks uden serviceaftale, kan du ikke modtage refusion for dine udgifter til opladning af elbilen. Du er heller ikke berettiget til refusion, hvis din strømkilde i hjemmet – for eksempel solceller, jordvarme, varmepumpe eller elvarme – allerede er fritaget for afgifter.
Hjemmeladning med ladeboks på abonnement til fast pris
Den tredje gængse løsning er et abonnement til fast pris, hvor man betaler en fast pris hver måned for fri opladning både i hjemmet og på farten. I denne type abonnement lejes ladeboksen typisk.
I et fastprisabonnement eller ’all inclusive’-abonnement, som det også kaldes, har man ikke mulighed for at få afgiftsrefusion. Det skyldes, at ladeudbyderne sætter en fast fortjenestemargin på deres omkostninger og eventuel refusion.
Et abonnement til fast pris giver en meget simpel samlet pris, men du risikerer også at betale en pris for bekvemmeligheden, særligt hvis du ikke oplader elbilen tilstrækkeligt i løbet af en måned. .
Alt om refusion af elafgift til opladning af elbil
Elafgift er et emne, der fylder meget, når det gælder opladning af elbil – og med god grund. Om man betaler elafgift eller ej, kan nemlig have stor betydning for, hvad det koster at lade elbilen op.
Hvad er refusion af elafgift?
For at forstå, hvad refusion af elprisen er, skal vi først forstå, hvad elprisen består af. Når man betaler for opladning af elbilen, består elprisen af den rene elpris (spotpris), transportomkostninger, afgift til staten og gebyrer.
Tilbage i 2011 vedtog regeringen en refusionsordning, som giver reduceret afgift på strøm til blandt andet elbiler. Det er kun med ladeboks med serviceaftale, at man kan få elafgiftsrefusion.
Hvor meget kan du få i refusion?
I tabellen nedenfor guider vi dig til, hvilke beløb du kan få i refusion alt efter hvor mange kilometer du kører om året, og hvor meget strøm til opladning det svarer til:
Km kørt per år | Strøm brugt per år | Refusionsbeløb per år |
1.000 km | 200 kWh | 138 kr. |
2.000 km | 400 kWh | 276 kr. |
3.000 km | 600 kWh | 414 kr. |
4.000 km | 800 kWh | 552 kr. |
5.000 km | 1.000 kWh | 690 kr. |
7.500 km | 1.500 kWh | 1.035 kr. |
10.000 km | 2.000 kWh | 1.380 kr. |
15.000 km | 3.000 kWh | 2.070 kr. |
20.000 km | 4.000 kWh | 2.760 kr. |
25.000 km | 5.000 kWh | 3.450 kr. |
30.000 km | 6.000 kWh | 4.140 kr. |
*Forudsætninger for beregning: Al opladning foregår hjemme, og strømmen koster 1,95 kr./kWh. Muligheden for elafgiftsrefusion forudsætter serviceaftale til en gennemsnitlig pris på 70 kroner per måned, som giver 69 øre per kWh i refusion. Elbilen har en gennemsnitlig effektivitet på 5 km per kWh (gennemsnit af alle kørselsforhold).
Energitilskud og elrefusion er ikke det samme
I første halvår af 2023 var ordningen om refusion af udgifterne til opladning af elbil midlertidigt lukket ned. Det har fået flere ladeoperatører til at indføre en lignende ordning, som kompenserer elbilisten for den midlertidige nedlukning af afgiftsrefusionen. Ladeudbydernes kompensation kaldes ofte energitilskud eller tilbagebetaling.
I praksis er energitilskud og tilbagebetaling det samme som refusion af elafgift – energitilskud og tilbagebetaling er blot indført som midlertidige erstatninger i form af en rabat, der gives til de kunder, der har en strømaftale og ladeboks hos samme udbyder.
Energitilskud og tilbagebetaling gives som regel, selv om man har solceller, jordvarme, elvarme eller en anden form for strømkilde. Man kan altså ikke både få elafgiftsrefusion og nyde godt af ladeoperatøternes energitilskud eller tilbagebetaling på samme tid – der enten eller.
Hvor meget kan jeg få i elrefusion?
Satserne for tilbagebetaling af elafgiften for strøm til opladning af bilens batteri ændres løbende. Foreløbig er ordningen vedtaget til og med 2030.
Hvis du har to ladebokse og ønsker refusion for opladning til el med begge, skal du have to serviceaftaler, da man skal have en serviceaftale til hver oplader.
Fra 1. juli 2023 er elafgiften på 69,7 øre per kWh, mens virksomheder kan søge refusion (godtgørelse) af 69,30 øre per kWh. Refusionsbeløbet varierer fra udbyder til udbyder. Nogle udbydere refunderer et højere eller lavere beløb.
Hvilke ladeudbydere giver elafgiftsrefusion?
Stort set alle ladeudbydere tilbyder muligheden for at få afgiftsrefusion af elektricitet brugt til opladning af elbilen. Det er nødvendigt at købe et serviceabonnement for at få elafgiftsrefusion. .
Nogle udbydere af ladebokse uden serviceaftale tilbyder energitilskud eller tilbagebetaling, som i praksis matcher beløbet, som man ville have fået ved elafgiftsrefusion.
Kan jeg få afgiftsrefusion, når jeg har solceller i min bolig?
Nej, det kan man ikke. Hvis man har solceller, en vindmølle eller elopvarmet bolig, er man i forvejen fritaget for elafgiften. Man kan derfor ikke blive yderligere fritaget på den strøm, der anvendes til opladning af sin elbil.
Ved at vælge nogle af de få ladeudbydere, som tilbyder energitilskud eller tilbagebetaling i stedet for den klassiske elafgiftsrefusion, kan der dog være mulighed for at opnå besparelser, selv om man har solceller eller anden form for afgiftsfritaget energiproduktion i hjemmet.
Kan jeg få afgiftsrefusion, når jeg bruger offentlige ladestandere?
Nej, afgiftsrefusion er en ordning, der kun gælder ved opladning af elbil i eget hjem. Denne guide beskæftiger sig kun med ladeløsninger til hjemmet.
Kan det svare sig at modtage afgiftsrefusion?
Ja, det kan som regel godt svare sig at vælge en ladeløsning, hvor man modtager elafgiftsrefusion. Du skal dog have et kørselsforbrug på 6.500 kilometer eller mere om året, før det er interessant at vælge en ladeboks med en serviceaftale, som er påkrævet for at kunne modtage refusion af strømmen brugt til opladning af elbilen. .
Vælg det billigste elselskab
Uanset om du har en ladeboks med eller uden serviceaftale og refusion, betaler du for den strøm, du bruger til opladningen, til dit elselskab. I Danmark er der frit valg af elselskab. Ved anskaffelse af elbil vil husstandens strømforbrug ændre sig markant. Det kan derfor være en god idé at se sin nuværende strømaftale efter i sømmene og tjekke markedet efter mere attraktive elaftaler, som reflekterer det øgede strømforbrug, som du kan forvente ved etablering af ladeboks i hjemmet.
Da opladning af elbil er en stor post på hjemmets elregning, kan du hente store besparelser ved at sikre dig, at du har en billig strømaftale.
Kører du 20.000 km årligt (svarende til et forbrug på 5.000 kWh), sparer du hele 3.500 kroner ved at betale eksempelvis 1,25 kr. per kWh i stedet for 1,95 kr. per kWh (inkl. transport og afgifter). Du vinder altså rigtigt meget ved at sikre dig den billigste strømaftale. Sammenlign derfor priserne på markedet, før du skifter elselskab.
Den billigste elaftale til hjemmet?
Kører du 30.000 km eller mere om året, får din nuværende strømaftale mindre betydning, idet ladebokse med abonnement til fast pris bliver stadigt billigere per kWh jo mere, du kører om året.
De fleste fastprispakker forudsætter desuden, at du også har elaftale i samme selskab.
Er der krav om, at jeg har elaftale hos ladeoperatøren?
Der er intet lovkrav om, at man skal flytte sin elaftale over til samme selskab, som tilbyder en ladeløsning. Hvis ladeudbyderen kræver dette, står det dig frit for at vælge en anden udbyder. Du kan altid få elafgiftsrefusion hos en ladeoperatør, der tilbyder det, uanset hvilket elselskab du har.
Mange ladeoperatører samarbejder med et elselskab, hvor der gives rabat på ladeboksen, hvis man skifter til pågældende elselskab. Andre ladeudbydere tilbyder ladeløsninger, hvor det er en forudsætning, at man også har en elaftale hos selskabet (i de tilfælde, hvor ladeoperatøren også er elselskab). Det kan også være et krav, at man får el hos samme selskab, hvis man køber ladeboks med abonnement til fast pris.
Vælg den billigste ladeudbyder
Hvilke ladeudbydere eller ladeoperatører findes der? Der er rigtig mange at vælge mellem, og der kommer hele tiden flere til. Nedenfor kan du få et overblik over nogle af de største ladeoperatører herhjemme. Guiden viser også, hvilke ladeløsninger de forskellige operatører tilbyder.
Ladeoperatør | Typer af ladeløsning | Anskaffelse af ladeboks | ||
Ladeboks med serviceaftale | Ladeboks uden serviceaftale | Abonnement til fast pris | ||
Ampera | Ja | Ja | Nej | Køb |
drivee | Ja | Ja | Nej | Køb |
EVDK | Ja | Ja | Nej | Køb |
FDM | Ja | Ja | Nej | Køb |
Greenbow | Ja | Ja | Nej | Køb/leje |
HomeCharge | Ja | Ja | Nej | Køb |
Power Fuel | Ja | Ja | Nej | Køb |
Q8 | Ja | Ja | Nej | Køb |
TakeCHARGE | Ja | Ja | Nej | Køb |
Zapp | Ja | Ja | Nej | Køb |
Åbenlyst (Lible) | Ja | Ja | Nej | Leje |
Clever | Ja | Nej | Ja | Køb |
AURA | Ja | Nej | Nej | Køb/leje |
E.ON | Ja | Nej | Nej | Køb/leje |
Looad | Ja | Nej | Nej | Køb/leje |
Norlys | Ja | Nej | Nej | Køb/leje |
OK | Ja | Nej | Nej | Køb/leje |
Verdo | Ja | Nej | Nej | Køb |
EVSE | Nej | Ja | Nej | Køb |
Hvilken ladeudbyder er den billigste?
Er du også i tvivl om, hvilken ladeudbyder der er den billigste i forbindelse med anskaffelse af ladeboks? Så er du bestemt ikke alene.
Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen betaler mange danskere unødvendigt dyrt for deres ladeløsning. Hvis du vil have den billigste ladeløsning, er du først nødt til at få en fornemmelse af dit kørselsbehov.
Kører du kun få tusinde kilometer i løbet af et år, 20.000 kilometer eller måske hele 50.000 kilometer om året? Dit køremønster har stor betydning for, hvilken type ladeløsning der er billigst: altså om du bør vælge en ladeboks med eller uden serviceaftale, eller om du bør vælge et abonnement til fast pris.
Herunder kan du se en guide til, i hvilke brugsscenarier de forskellige ladeløsninger er billigst:
Hvornår er ladeboks uden serviceaftale billigst?
Du bør vælge en ladeboks uden serviceaftale, hvis dit årlige kørselsbehov er under 6.500 kilometer, og hvis du gerne selv vil stå for indkøb/leje af ladeboks og installation af ladeboks og have komplet frihed i forhold til, hvilken platform ladeboksen skal betjenes gennem.
Med ladebokse uden serviceaftale er du ikke elafgiftsrefusion, men til gengæld bliver du heller ikke pålagt et fast månedligt gebyr for serviceaftalen.
Hvis du kører under 6.500 kilometer om året
En ladeboks uden serviceaftale er som regel være den billigste løsning, hvis du kører under 6.500 kilometer om året.
Det skyldes, at gevinsten ved at spare det månedlige gebyr i et abonnement uden serviceaftale ved op til 6.500 kilometer kørsel er større end gevinsten ved at få elafgiftsrefusion for kørslen og dermed opladningen.
Besparelse på ladeboks uden serviceaftale i forhold til med serviceaftale:
- 1.000 km/år: 65 procent besparelse
- 2.000 km/år: 43 procent besparelse
- 3.000 km/år: 28 procent besparelse
- 4.000 km/år: 16 procent besparelse
- 5.000 km/år: 8 procent besparelse
- 6.500 km/år: Ingen prisforskel
Hvis du kører mere end 6.500 km om året, er ladeboks uden serviceaftale ikke længere den billigste løsning for dig. Da bør du i stedet vælge en ladeboks med serviceaftale.
Hvornår er ladeboks med serviceaftale billigst?
Ladeboks med serviceaftale, hvor du får refusion for elafgiften til opladning af elbilen, er den billigste løsning, hvis du har et kørselsforbrug på mellem 6.500 og 30.000 kilometer.
Det skyldes, at gevinsten ved at få elafgiftsrefusion klart overstiger den månedlige udgift på 60-100 kroner, der til en serviceaftale/et abonnement hos en ladeudbyder.
Nedenfor kan du se, hvor meget ladeboks med serviceaftale er billigere end ladeboks uden serviceaftale ved forskellige kilometertal:
- 8.000 km/år: 8 procent besparelse
- 10.000 km/år: 14 procent besparelse
- 15.000 km/år: 21 procent besparelse
- 20.000 km/år: 24 procent besparelse
- 25.000 km/år: 28 procent besparelse
- 30.000 km/år: 20 procent besparelse
Selv hvis eksempelvis en tredjedel eller sågar halvdelen af opladningen foregår hjemmefra, gælder det samme: Ladeboks med serviceaftale er billigst, hvis du kører mindst 8.000 kilometer om året. Kører du dog over 30.000 kilometer eller mere, kan ladeboks med serviceaftale dog ikke længere svare sig. Her bør du i stedet vælge ladeboks med abonnement til fast pris.
Hvornår er ladeboks med abonnement til fast pris billigst?
Kører man 30.000 kilometer om året eller mere, er ladeboks med abonnement til fast pris den billigste ladeløsning.
Mange danskere har et all inclusive-abonnement til en fast pris, hvor man kan lade lige så tosset, man vil – både hjemme og offentligt. Det giver ro i maven og er en meget overskuelig løsning uden ubehagelige overraskelser. Det er dog også en dyr løsning, hvor du nemt risikerer at betale for meget for bekvemmeligheden ved at have en fast pris. Denne type abonnement tegnes ofte i forbindelse med køb eller leasing af elbil.
Men hvornår er et abonnement til en fast pris billigst?
Hvis du kører meget langt
Det kan betale sig at vælge en ladeboks med abonnement til fast pris, hvis du kører rigtigt langt i din elbil. Nogle beregninger viser, at et abonnement til fast pris på omkring 800 kroner per måned kan svare sig, hvis man kører 35.000 kilometer eller mere – andre viser, at man skal op at køre omkring 50.000 kilometer om året. Det svarer til henholdsvis knap 100 og knap 140 kilometer om dagen.
Hvis du kører langt og vil lade både ude og hjemme
Hvis du har behov for at lade elbilen op via offentlige ladestandere, kan det også være, at et abonnement med fast pris er den billigste løsning.
Jo større en andel af opladningen som foregår via offentlige ladere, og jo flere kilometer du kører om året, jo mere kan et abonnement med fast pris svare sig.
Bor du eksempelvis i lejlighed og ikke har mulighed for at opsætte en hjemmelader, kan ladeboksen helt fravælges, og abonnementet bruges således kun til opladning på offentlige veje.
Vær desuden opmærksom på, at du kun kan vælge abonnement til fast pris, hvis du er villig til også at skifte elselskab til samme udbyder, som tilbyder løsningen. Ønsker du ikke at skifte elselskab, er ladeboks med abonnement til fast pris ikke den rette løsning for dig.
Hvad koster det at oplade en elbil hjemme?
Der er rigtig mange skiftende variable og forudsætninger, der afgør prisen på opladning af en elbil. Prisen bestemmes blandt andet af:
- Spotprisen på el
- Valg af elselskab og strømaftale
- Type af ladeløsning (med/uden refusion eller abonnement til fast pris)
- Antal kilometer man kører
- Hvornår på dagen man oplader
- Hvor stor en andel af opladningen, der foregår hjemme
- Bilens effektivitet og behov for opladning
Sammenlign priser på ladeløsninger
Tabellen viser strømomkostningerne ved opladning af elbil i hjemmet for forskellige kilometertal og for de tre ladeløsninger:
Antal kørte kilometer | Strømforbrug | Type af ladeløsning | ||
Ladeboks med serviceaftale | Ladeboks uden serviceaftale | Abonnement til fast pris | ||
5.000 km | 1.000 kWh | ~190 kr./md. | ~180 kr./md. | ~800 kr./md. |
10.000 km | 2.000 kWh | ~300 kr./md. | ~360 kr./md. | ~800 kr./md. |
17.000 km (gennemsnit) | 3.400 kWh | ~470 kr./md. | ~610 kr./md. | ~800 kr./md. |
20.000 km | 4.000 kWh | ~540 kr./md. | ~720 kr./md. | ~800 kr./md. |
25.000 km | 5.000 kWh | ~650 kr./md. | ~900 kr./md. | ~800 kr./md. |
30.000 km | 6.000 kWh | ~770 kr./md. | ~1.080 kr./md. | ~800 kr./md. |
40.000 km | 8.000 kWh | ~1.000 kr./md. | ~1.440 kr./md. | ~800 kr./md. |
50.000 km | 10.000 kWh | ~1.240 kr./md. | ~1.800 kr./md. | ~800 kr./md. |
*Forudsætninger for beregning: Al opladning foregår hjemme, og strømmen koster 1,95 kr./kWh. Prisen på serviceaftalen er 70 kroner per måned, som giver 69 øre per kWh i refusion (refusionssatsen er lovbestemt og gælder frem til 2030). Elbilen har en gennemsnitlig effektivitet på 5 km per kWh (gennemsnit af alle kørselsforhold). Priserne er gennemsnitspriser indhentet i juli 2023.
Af tabellen ovenfor fremgår det, at ladeboks uden serviceaftale er billigst til dig, der har et lavt kørselsforbrug. For langt de fleste – blandt andet dem med et gennemsnitligt kørselsforbrug – er en ladeboks med elaftale den billigste løsning. Først når man kører omkring 30.000 kilometer begynder et abonnement til fast pris at være den billigste løsning. .
Bemærk, at priserne ovenfor viser et øjebliksbillede af, hvordan priserne så ud i juli 2023. De relative prisforskelle mellem de tre ladeløsninger vil dog være relativt stabile i forhold til svingninger i kWh-prisen.
Hvilken ladeboks til hjemmet bør du vælge?
Valg af ladeboks hænger tæt sammen med valg af ladebyder. Enten kan du vælge at gå efter en specifik type ladeudbyder og tage til takke med den ladeboks, som selskabet tilbyder, eller også kan du gå efter ladeudbydere, som tilbyder en specifik ladeboks. Der er nemlig forskelle på ladeboksene og hvilke funktioner de har.
Den største forskel på ladeboksene er effekten. Nogle ladebokse understøtter en ladeeffekt på op til 11 kW, mens andre understøtter op til 22 kW og dermed er mere fremtidssikre. Prisniveauet er 6.300 kroner for 11 kW-ladere og 6.950 kroner for 22 kW-ladere.
Hvilken ladeboks til hjemmet er bedst?
Inden vi kigger nærmere på specifikke modeller, bør vi først slå fast, hvilke funktioner og specifikationer en god ladeboks bør have. Der er særligt tre ting, du bør kigge efter i en god ladeboks:
Nem refusion og opdatering med ladeboks med Wi-Fi og 4G
Vælg en ladeboks, der har indbygget Wi-Fi og/eller 4G-opkobling. Det gør det muligt for ladeboksen automatisk at indsende opgørelser om strømforbruget, som bruges til refusion af elafgift. Hvis laderen ikke har denne mulighed, skal du manuelt aflæse den.
Når ladeboksen er internetforbundet, kan ladeoperatøren også foretage fjernsupport på den døgnet rundt, og der udsendes også softwareopdateringer til den. 4G-opkoblingen i ladeboksene er desuden som regel ganske gratis. Der findes desuden også ladebokse kun med Bluetooth, men undgå disse. Rækkevidden er meget dårlig, og kommunikationen foregår langsomt i forhold til via 4G eller Wi-Fi.
Ladeboksen skal kunne fjernstyres via en app
Du bør også sikre dig, at det er muligt at fjernbetjene ladeboksen via en app. Det er ikke sikkert, at du får brug for muligheden her og nu, men det er rart at have muligheden for at kunne indstille opladningen efter, hvornår strømpriserne er lavest.
Som minimum bør ladeboksen kunne betjenes af producentens egen app, men endnu bedre er det, hvis den understøtter platforme fra tredjeparter såsom Monta, Gridio og True Energy.
En 22 kW ladeboks er hurtigere end en 11 kW
De fleste ladebokse på markedet understøtter en ladeeffekt på enten 11 kW eller 22 kW. En 3-faset ladeboks med 22 kW kan oplade en bil dobbelt så hurtigt som en bil med en 3-faset ladeboks på 11 kW.
En ladeeffekt på 22 kW vil altså som udgangspunkt være at foretrække frem for 11 kW.
Hvilken ladeboks bør jeg købe?
Mange af ladeudbyderne sælger ladebokse fra særligt to mærker: Zaptec og Easee, som begge fra Norge. Disse to mærker er de mest populære hos ladeoperatørerne. Vælg disse ladebokse, hvis du vil have gennemtestede produkter, god kvalitet og meget for pengene:
Ladeboks | Effekt | Refusion | Pris |
Easee Home | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Zaptec Go | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Zaptec Pro | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Både Easee Home og Zaptec Go er billige i indkøb. De er også kompakte og fylder således ikke meget, ligesom de understøtter 4G- og Wi-Fi-forbindelse, så automatisk refusion og app-opkobling fungerer gnidningsfrit. Zaptec og Easees ladebokse sælges også hos mange elektronikforhandlere.
Bedste alternativer til Zaptec og Easee
Andre gode ladebokse, som kan købes hos både ladeudbydere og elektronikforhandlere, er:
Ladeboks | Effekt | Refusion | Pris |
ABB Terra | Op til 11 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Charge Amps Halo | Op til 11 kW | Manuel | Se aktuelle priser |
Keba KeContact P30 c | Op til 11 kW | Afhænger af model | Se aktuelle priser |
Schneider EVLink Plus | Op til 11 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Wallbox Copper SB | Op til 11 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Webasto Pure inkl. 4,5 m. kabel | Op til 11 kW | Manuel | Se aktuelle priser |
ABB Terra | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Autel Maxicharger | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Charge Amps Aura | Op til 2 x 22 kW | Manuel | Se aktuelle priser |
Orbis Viaris Uni inkl. 5. m. kabel | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Schneider EVLink Plus | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Wallbox Copper SB | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Wallbox Commander 2 | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Wallbox Pulsar Max inkl. 5 m. kabel | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Wallbox Pulsar Plus inkl. 5 m. kabel | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Webasto Pure inkl. 4,5 m. kabel | Op til 22 kW | Manuel | Se aktuelle priser |
Webasto Next | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Webasto Unite | Op til 22 kW | Automatisk | Se aktuelle priser |
Skal jeg vælge en 11 kW eller 22 kW ladeboks?
Er du i tvivl, om du bør vælge en ladeboks med en effekt på 11 kW eller 22 kW? Se fordele og ulemper ved 11 og 22 kW ladebokse her.
Fordele ved en 22 kW ladeboks
En 22 kW hjemmelader har dobbelt så høj ladeeffekt som en 11 kW lader og er dermed i teorien også dobbelt så hurtig. Det vil altså sige, at du kan overføre 22 kW på en time (22 kWh).
Har du derfor en elbil med et batteri på eksempelvis 77 kWh, vil en fuld opladning med en 22 kW-oplader tage 3,5 timer, mens den vil tage syv timer med en 3-faset 11 kW-oplader. For at kunne udnytte den højere ladeeffekt skal bilen understøtte 22 kW AC-opladning, og husets elinstallation skal understøtte 32 ampere – noget mange husstande ikke gør.
En 22 kW ladeboks kan være dyrere, men pengene værd
Vær opmærksom på, at nogle 22 kW-opladere er dyrere i indkøb og/eller leje end en 11 kW-oplader. En 22 kW-lader er derimod fremtidssikret, så du undgår at skulle opgradere laderen i mange år.
Hvis prisforskellen derfor er minimal, bør du til enhver tid ofre de ekstra penge på en 22 kW-lader – også selv om du i dag har en elbil og en elinstallation i huset, der kun kan håndtere 11 kW. Det er bestemt ikke usandsynligt, at din næste elbil understøtter 22 kW AC-opladning, ligesom din næste bolig måske kan håndtere op til 32 ampere, som en 22 kW ladeboks kræver.
Vælg 11 kW ladeboks, hvis prisen er vigtig
Hvis du ønsker en så billig installation som muligt, bør du vælge en 11 kW-oplader. Langt de fleste biler kan snildt få opladet deres batteri henover natten med en 3-faset 11 kW oplader, og de fleste husstande kan også kun håndtere en 3-faset 11 kW ladeboks (mindst 16 ampere sikringer).
Hos nogle ladeoperatører kan det være dyrere at få installeret en 22 kW-ladeboks, da hele installationen (sikringsgruppe og kabler til vejen) skal kunne håndtere op til 32 ampere. Kan bilen derfor kun håndtere op til 3-faset 11 kW opladning, er der som regel ingen grund til at lave en 22 kW installation i hjemmet.
Skal jeg købe eller leje ladeboksen?
Er du i tvivl, om du skal købe eller leje din ladeboks til opladning af elbilen? Se fordele og ulemper ved at købe og leje her.
Fordele ved at leje ladeboks
Fordelen ved at leje en ladeboks er, at du kommer meget billigt i gang med at få en ladeboks i hjemmet. Priserne på at få installeret en ladeboks ved leje er mange gange lavere end ved at købe – i gennemsnit under 3.000 kroner.
Hvis du derfor er usikker på, om elbil er den rette løsning for dig, er lejeordningen den mindst risikable løsning. Vær dog opmærksom på, at der ofte er seks måneders binding ved leje af en ladeboks.
Ulemper ved at leje ladeboks
Ulempen ved at leje en ladeboks er, at du betaler en fast pris hver måned for at låne ladeboksen. Det er en udgift, du må leve med, indtil den dag du opsiger produktet. Prisen svinger meget fra udbyder til udbyder: Alt mellem 189 og 249 kroner per måned – regn med i gennemsnit 200 kroner per måned.
Efter 45 måneder er det billigst at købe ladeboks, installation og serviceaftale hver for sig end at leje den. Og efter 60 måneder er det billigere at købe ladeboksen hos en ladeudbyder med serviceaftale end at leje den.
Det er billigst at købe og eje ladeboksen
Sammenlignet med at købe en ladeboks er der altså meget lave indledende omkostninger ved at leje ladeboksen i stedet for at købe den. Du skal dog kun eje en ladeboks i cirka fem år (købt hos en ladeoperatør med serviceaftale), før de samlede omkostninger fra start til dato bliver billigere end at leje den hos en ladeoperatør med serviceaftale.
Ønsker du at købe ladeboksen, kan det gøres endnu billigere ved at købe den hos en elektronikforhandler og selv bestille installationen hos en elektriker. Dertil kan du tilkøbe en serviceaftale hos den billigste ladeudbyder og få refusion. Vælger du at gøre det, er det billigere end at leje allerede efter knap fire år.
Læs mere om, hvad det koster at få installeret en ladeboks. Se også priser på ladebokse.
Installation af ladeboks i hjemmet
Bliv klogere på alt, hvad der vedrører installation af ladeboks i hjemmet.
Hvad koster det at få installeret ladeboks i hjemmet?
Priserne på at få installeret en ladeboks i hjemmet varierer, alt efter hvilken udbyder man kigger hos. Det skyldes flere ting.
For det første sælger udbyderne forskellige ladebokse med forskellige specifikationer – nogle ladebokse er altså dyrere og bedre end andre.
For det andet sælger ladeudbyderne nogle forskellige ladeløsninger. Hos nogle kan man kun købe en ladeboks, hos andre kan man kun leje og hos nogle kan man vælge mellem at leje og købe. Se de forskellige udbyderes løsninger her.
Nogle udbydere sælger kun ladebokse med installation, mens andre har det som et tilvalg.
Hvad koster en ladeboks med installation hos en ladeudbyder?
En 11 kW ladeboks med serviceaftale og standardinstallation koster omkring 11.000 kroner, men priserne kan svinge med 3.000 kroner i begge retninger alt efter udbyder. En standardinstallation af en 22 kW ladeboks med serviceaftale koster nogenlunde det samme, men hos nogle udbydere kan der vælges dyre dobbelt 22 kW-opladere, som trækker prisen op.
Nogle ladeudbydere foretager som udgangspunkt (og hvis det er teknisk muligt) en 22 kW installation uden merpris, mens man hos andre udbydere skal tilkøbe den dyrere installation for et par tusinde kroner.
Hvad koster en ladeboks uden installation hos en ladeudbyder?
Har du ikke brug for at købe en ladeboks med standardinstallation inkluderet, koster en 11 kW ladeboks uden installation omkring 6.500 kroner hos ladeoperatørerne. Skal du have en 22 kW ladeboks, ligger prisen på lige knap 7.000 kroner hos de fleste udbydere. Se de billigste priser på ladebokse hos elektronikforhandlere.
Skal jeg købe ladeboks hos en ladeudbyder eller elektronikforhandler?
Flere ladeoperatører sælger ladebokse uden installation, og det står dig i de tilfælde frit for selv at kontakte en autoriseret elektriker, som kan installere ladeboksen efter forskrifterne.
Men er det billigere end at købe en samlet pakke hos en ladeoperatør, som ofte samarbejder med en lokal elektriker? Det kan være svært at svare på, da priserne varierer fra elektriker til elektriker.
Du kan selv undersøge, om det kan svare sig at købe en ladeboks og installation hver for sig, ved at tage prisen for en standardinstallation hos en lokal elektriker + den billigste indkøbspris på den ladeboks, som du overvejer at købe. Sammenhold den samlede pris med de forskellige ladeoperatørers samlede priser for ladeboks + standardinstallation.
Det kan være lidt af et detektivarbejde, så for nemhedens skyld kan du, som nævnt ovenfor, gå ud fra, at en typisk pris for køb og standardinstallation af en ladeboks koster omkring 11.000 kroner hos en ladeudbyder.
Nogle af de mest populære ladebokse – Zaptec Go og Easee home – koster cirka 5.000 kroner hos de billigste elektronikforhandlere. Hvis din lokale elektriker derfor kan klare installationen for 6.000 kroner eller mindre, kan det sagtens svare sig at købe ladeboks og installation hver for sig. Det giver den fordel, at du selv kan vælge at tilkøbe en serviceaftale til en eksisterende lader efter eget ønske hos enkelte udbydere.
Hvis du vil have en nem pakkeløsning, bør du købe ladeboks og installation hos en ladeudbyder, som bestiller installationen gennem en elektriker nær dig, som selskabet samarbejder med.
Hvad er en standardinstallation af ladeboks?
Mange ladeoperatører tilbyder det, som de kalder en standardinstallation. Det dækker over montering og opsætning af ladeboks og dertilhørende elektriske installationer, der er nødvendige for at hjemmeopladningen kan fungere i et typisk hjem. Denne løsning dækker de flestes behov og anvendes i husstande, hvor der ikke tidligere har været opsat en ladeboks.
Det kan variere fra udbyder til udbyder, hvad en standardinstallation omfatter. Typisk er det:
- kørsel til installationsadresse, typisk inklusive brofaste øer
- installation af ladeboks
- indbygning af ny sikringsgruppe i el-tavlen (klargøring til 3-faset 11 kW ladeboks)
- oplægning af 10-15 meter kabel fra eksisterende el-tavle til ladeboks
- boring af op til to huller i væg/loft
- montering, tilslutning, opsætning og afslutningstest af ladeboks
Med en standardinstallation er det muligt at få opsat ladeboksen på en væg ved carporten, garagen eller på husmuren der, hvor det giver mest mening i forhold til, hvor bilen holder parkeret.
Har du brug for at få opsat ladeboksen længere væk, på en stander, og skal der graves, flyttes mursten og føres kabler ad særlige veje, koster disse ydelser ekstra. Dette kaldes en udvidet installation.
Skal man have en ladeboks? Kan jeg bruge mormorlader i stedet for?
For en kort stund og som midlertidig løsning kan du godt nøjes med at bruge en langsom mormorlader, som er en nødlader, der tilsluttes en ganske almindelig stikkontakt.
Sikkerhedsstyrelsen fraråder dog, at man bruger mormorladeren fast, da det kan ophede hjemmets elinstallation og i værste fald forårsage en brand. Det er særligt ældre installationer, der er udsatte.
Hvis du har elbil og skal oplade den jævnligt, bør du altså få installeret en ladeboks efter alle kunstens regler.
Du bør altså vælge en 11 kW ladeboks og installation, hvis du ønsker den billigste ladeløsning. Ønsker du en fremtidssikker løsning, skal du vælge en 22 kW ladeboks og installation. Sidstnævnte er en smule dyrere, men du får til gengæld dobbelt så hurtig opladning, såfremt elbilen også understøtter 22 kW.
Konklusion og anbefaling
- Tjek din nuværende strømaftale og find det billigste elselskab, der passer til dit nuværende strømforbrug og dit øgede strømforbrug som følge af opladning af elbilen hjemme.
- Der findes tre ladeløsninger: Ladeboks med serviceaftale er det bedste valg, hvis du har et lavt kørselsforbrug på under 6.500 km, ladeboks med serviceaftale, hvis du kører mellem 6.500 og 30.000 km og ladeboks med abonnement til fast pris, hvis du kører 35.000 km eller mere, eller hvis du kører mindre, men også oplader både ude og hjemme.
- Vælg ladeudbyder i forhold til, hvilken ladeløsning der er bedst for dig. Herefter bør valget bør falde på den ladeudbyder, der har den bedste kombination af pris og ladeboks, for eksempel at ladeboksen understøtter op til 22 kW, Wi-Fi og 4G.
- Vi anbefaler, at ladeboksen kan styres via app, at den understøtter Wi-Fi og 4G og dermed sikrer dig automatisk afgiftsrefusion.
Author: Allen Woods
Last Updated: 1699545962
Views: 1520
Rating: 3.6 / 5 (51 voted)
Reviews: 91% of readers found this page helpful
Name: Allen Woods
Birthday: 1952-07-31
Address: 447 Carlos Parks Apt. 613, Lisaton, LA 61694
Phone: +4861296134685602
Job: Renewable Energy Analyst
Hobby: Role-Playing Games, Whiskey Distilling, Cross-Stitching, Sailing, Meditation, Chocolate Making, Sewing
Introduction: My name is Allen Woods, I am a irreplaceable, capable, candid, frank, important, apt, rare person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.